Oskuld och underliv

balk

Myt: En tjej som är oskuld har en mödomshinna.
Fakta: Nej! Mödomshinnan finns inte. Den är en myt! Det som kallas mödomshinna är inte någon hinna utan en krans av slemhinneveck som sitter någon centimeter in i slidan, en slidkrans alltså! Hos en liten flicka kan veckens flikar vara delvis sammanväxta, men i takt med att flickan växer, växer också slidkransen, som ser väldigt olika ut kvinnor emellan.

En del tjejer är rädda för att fysisk aktivitet, som till exempel idrott, cykling och ridning ska kunna få ”mödomshinnan” att spricka. Det är inte sant, helt enkelt för att det inte finns någon hinna som kan spricka!

Myt: Det går att se om en tjej är oskuld eller inte.
Fakta: Nej! Inte ens vid en gynekologisk undersökning kan en gynekolog avgöra detta. Alla tjejer ser olika ut i underlivet, både utanpå och inuti. Slidkransen ser olika ut hos olika kvinnor, slemhinnevecken kan vara olika stora och olika tjocka. De försvinner inte utan finns kvar hela livet, även om man haft samlag eller fött barn.

Myt: En tjej som är oskuld blöder vid första samlaget.
Fakta: Nej! De allra flesta blöder ingenting alls vid första samlaget. Det har gjorts undersökningar som visar att bara 30-40% (dvs 3-4 tjejer av 10) blöder första gången.

Om tjejen inte är tillräckligt sexuellt upphetsad, om hon är nervös och spänner sig, eller om killen tränger in för hårt och snabbt kan det hända att det kommer lite blod på grund av småsår och bristningar som då kan uppkomma. Men det beror alltså inte på att någon hinna spricker!

I vissa kulturer förväntas mannen visa sin ”manlighet” genom att ta brudens oskuld på ett ganska brutalt sätt, utan att ta hänsyn till om hon är tillräckligt beredd och sexuellt upphetsad. I en del kulturer gifts dessutom flickor bort som väldigt unga, innan de är fysiskt färdigutvecklade. Detta är saker som ökar sannolikheten för att kvinnan/flickan blöder vid samlaget.

Varför är myten om mödomshinnan så seglivad?
Kvinnor har använts – och används fortfarande i vissa kulturer – som handelsvara. En kvinna som är oskuld betraktas då som ”mer värd”. Man vill kunna garantera den blivande maken att bruden är oskuld vid bröllopet. Att hålla liv i myten om mödomshinnan är ett sätt att begränsa och kontrollera kvinnors sexualitet.

Mer information om slidkransen hittar du på RFSU:s sajt!

Könsstympning
Könsstympning är ett annat sätt att begränsa och kontrollera kvinnors sexualitet. Könsstympning innebär att en större eller mindre del av kvinnans könsorgan skärs bort eller på annat sätt skadas. Det kan till exempel vara att hela eller delar av klitoris och ibland hela eller delar av inre blygdläpparna skärs bort. Det händer också att man syr ihop blygdläpparna och bara lämnar en liten öppning för att mensblod och urin ska kunna komma ut. Könsstympning innefattar även så kallad ”prickning” av klitoris med ett vasst föremål.

Könsstympning är förbjudet!
Alla former av könsstympning är förbjudna enligt svensk lag. Det spelar ingen roll om tjejen gett sitt samtycke, det är ändå förbjudet. Det är också ett brott om en person som bor i Sverige medverkar till att könsstympning utförs i ett annat land, även om det är lagligt i det land där ingreppet utförs.

Känner du dig orolig och vill prata med någon?
Du når oss på telefon 020-407040 eller via mail: linna@kvinnonet.net

Share Button