Manifestation mot våldtäktsdomar 4 november – pressmeddelande

Pressmeddelande Kvinnors Nätverk skickat den 1 november 2013:

Vakna Beatrice Ask!
#vaknabeatrice

Ge tjejer rättstrygghet vid våldtäktsmål – vi ses vid Svea Hovrätt på måndag!

Efter en sommar och höst av flera uppmärksammade domar och resonemang i sexualbrottsmål, där rättens kunskap och objektivitet ifrågasatts samlar sig kvinnorörelsen nu för en gemensam manifestation klockan 8.30 den 4 november utanför Svea Hovrätt, på Riddarholmen i Stockholm.

Då och där börjar hovrättsförhandlingarna för den tjej som utsattes för en våldtäkt av sin familjehemspappa och vars fall nu ska upp i hovrätten. Mannen friades av tingsrätten i våras, trots DNA-bevis. Vi är där både för att uttrycka vår oro inför utvecklingen av de många friande domarna i domstol runt om i landet och visa vårt stöd för tjejen.  Samling klockan 8.30, talarna börjar klockan 9.00 och håller på fram till kl. 09.30 då rätten öppnar.

Talare
Johanna Dahlin, Sveriges Kvinnolobby
Wiveca Holst, Roks
Ida Östensson och Vanessa Marko, FATTA
Sara Mohammad, Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)
Carin Göransson, SKR
Sara Bäckström, Kvinnors Nätverk
Talin Davidian, TRIS-tjejers rätt i samhället

Bakgrund: I våras friade tingsrätten en familjehemspappa åtalad för våldtäkt mot en tjej som varit placerad i hans hem på grund av sina hemförhållanden, trots att hans DNA fanns i flickans underliv och på mattan bredvid sängen i hennes rum. Han hävdade att han ”erektionstränat” i badrummet och att flickan stulit hans sperma från pappret han kastat därinne, fört in det i slidan samt smetat det på mattan. Tingsrätten bedömde att hans förklaring inte var ställd utom rimligt tvivel. Den friade honom.  Tingsrätten flyttar gränserna till det absurda i fråga om vems ord som väger tyngst i våldtäktsrättegångar. Gäller inte ens DNA som bevis längre? Friandet gör det även omöjligt att som ung kvinnligt brottsoffer hävda sin rätt, framför allt om man är placerad på grund av dåliga hemförhållanden och kommer från en ”trasslig” bakgrund, som i det här fallet innefattar hedersrelaterat förtryck och våld.

Vi är många som länge oroats över domstolarnas bedömning och bristande kunskap kring unga kvinnor som blir våldtagna. Nu samlas vi. Har du också fått nog? Då ses vi utanför hovrätten på Riddarholmen på måndag!

Justitieminister Beatrice Ask har ännu inte svarat på vårt krav om ett haverimöte. Kvinnorörelsen väntar ihärdigt och det är hög tid för ministern att agera nu för att visa att sexualbrott är ett prioriterat område!

Läs mer om manifestationen på  Facebook: https://www.facebook.com/events/427683714003719/

För mer information:

Azam Qarai
Talesperson Kvinnors Nätverk, verksamhetsansvarig Linnamottagningen
Mobil: 070 – 222 35 38
E-post: azam@kvinnonet.org

Sara Bäckström
Jurist och talesperson Kvinnors Nätverk
Mobil: 076 – 863 93 63
E-post: sara@kvinnonet.net

Arrangörer
Kvinnors Nätverk (initiativtagare), Roks – mot mäns våld mot kvinnorSveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKRSveriges KvinnolobbyFATTATRIS-tjejers rätt i samhälletGlöm aldrig Pela och Fadime Riksförening

Kvinnors Nätverk är en ideell organisation som för en aktiv kamp för att kvinnors och ungdomars rättigheter ska gälla lika för alla – oavsett etnisk, religiös eller kulturell bakgrund. Vi arbetar för att synliggöra och motverka alla former av förtryck, våld och rasism, och har särskild kompetens när det gäller hedersrelaterat förtryck och våld. Kvinnors Nätverk arbetar brett med opinionsbildning och informationsspridning samt med stödverksamhet och rådgivning till våldsutsatta kvinnor och ungdomar. Mer info: www.kvinnonet.net

Share Button