Remissvar: Ett särskilt hedersbrott (SOU 2020:57)

Kvinnors Nätverk har lämnat remissvar till utredningen Ett särskilt hedersbrott (SOU 2020:57).

Kvinnors Nätverk tillstyrker förslaget om ett särskilt hedersbrott, men ställer sig tveksamt till att i så stor utsträckning utgå från den nuvarande modellen gällande lagstiftningen kring fridskränkningsbrott. Kvinnors Nätverk menar att det behöver utredas hur man kan anpassa lagstiftningen för att bättre komma till rätta med den hedersrelaterade brottsligheten så att rättsväsendet kan hantera situationer med flera gärningspersoner där uppsåtet sträcker sig förbi de egna handlingarna.

Kvinnors Nätverk anser, till skillnad från utredningen, att det systematiska hedersrelaterade förtrycket och våldet bör ses som en form av perdurerande brott – det vill säga brott som pågår löpande under en längre tid – istället för enskilda, avgränsade brottshandlingar. Vidare handlar det många gånger om brottsoffer som redan som barn utsätts för kontroll, begränsningar, hot och våld från familj, släkt och andra personer som barnet befinner sig i beroendeställning till. Givet detta anser Kvinnors Nätverk, till skillnad från utredningen, att preskriptionstiden för den nya brottstypen i vart fall ska börja räknas från det att målsägande fyllt 18 år.

Kvinnor Nätverk anser vidare att behovet av ytterligare straffrättsliga lagändringar bör utredas för att täcka in fler hedersrelaterade gärningar. Kontroll, begränsningar och psykiskt våld innebär allvarliga kränkningar av individens mänskliga fri- och rättigheter och Kvinnors Nätverk anser att psykisk misshandel, som kontrollerande beteende, bör kriminaliseras. En liknande sådan lagstiftning finns idag i Storbritannien.

Kvinnors Nätverk välkomnar förslaget om att den nya brottstypen utformas utan närståenderekvisit. Utifrån organisationens mångåriga arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck och med stöd till våldsutsatta, är vår erfarenhet att våldet och förtrycket många gånger utövas av närstående men inte på något sätt är begränsat till den krets som kan räknas som närstående.

Kvinnors Nätverk välkomnar förslaget att den nya brottstypen ska undantas kravet på dubbel straffbarhet, dvs gärningspersoner ska kunna straffas för gärningar som utförs utomlands även om dessa inte är straffbara i det land de begås. Vi vet att många unga utsätts för hedersrelaterat hot och våld under resor till familjens ursprungsland, och Kvinnors Nätverk menar att gärningarna är lika straffvärda oavsett om de utförs på svensk eller utländsk mark.

Läs hela remissvaret här.

Share Button