Manifestation mot hedersvåld i Malmö

Den 2 maj 2012 deltog Kvinnors Nätverk i en manifestation mot hedersvåld på Gustav Adolfs torg i Malmö. Manifestationen hölls till minne av 19-åriga Maria Barin Baro Aydin som mördades i Landskrona i 23 april, och alla andra som fallit offer för hedersvåldet.

Arrangör för manifestationen var den ideella stödföreningen Tänk om, som Maria hade kontakt med. Medverkande organisationer var bland andra Kvinnors Nätverk, Glöm Aldrig Pela och Fadime Riksförening, SKR, Kommittén för Försvaret av Kvinnors Rättigheter (KFKR Malmö) och Tris – Tjejers rätt i samhället. Flera artister deltog med musikframträdanden för att hedra Maria, och några av Marias vänner läste dikter.

Den mycket fina och värdiga manifestationen avslutades med en tyst minut, och 1000 heliumballonger steg till himlen. Ballongerna var fyllda med blomsterfrön som kommer spridas och växa som minne av de som blivit utsatta av ett patriarkalt hedersvåld eller fortfarande lever i det. Kvinnors Nätverks tal som hölls vid manifestationen finns här.

Share Button