Pressmeddelande: Kvinnors Nätverk vinner Guldhjulet-priset 2016

Screen Shot 2016-01-27 at 21.05.13

Kvinnors Nätverks ordförande Leila Qaraee med vinnardiplomet. Foto: Guldhjulet

Kvinnors Nätverk mottog den 27 januari det första Guldhjulet-priset. Priset kommer årligen att ges till en organisation som kämpar mot förtryck och diskriminering i Sverige.

Kvinnors Nätverk har sedan det bildades av systrarna Leila Qaraee och Azam  Qarai år 1994 bedrivit en intensiv kamp mot förtryck av kvinnor och barn. Organisationen har också ett tydligt antirasistiskt perspektiv.

Även i det förhållandevis jämställda Sverige, förekommer det omfattande hedersrelaterat förtryck av kvinnor och flickor. Denna typ av våld får mycket allvarliga konsekvenser för dem som utsätts. Dessutom är det svårt för myndigheterna att hantera detta problem. För att kunna motverka denna typ av förtryck, krävs det kunskap om de värderingar och traditioner som utgör de bakomliggande faktorerna.

Kvinnors Nätverk driver två mottagningar i Stockholm dit kvinnor och flickor som blir utsatta för förtryck kan vända sig. Organisationen har sedan den startades för 22 år sedan effektivt stöttat och ”räddat” tusentals kvinnor och flickor som utsatts för bland annat hedersrelaterat våld.

Kvinnors Nätverk har också drivit flera uppmärksammande fall, bland annat det så kallade Västeråsfallet då en 16-årig flicka blev våldtagen i sitt familjehem. Organisationen hjälpte henne genom att uppmärksamma fallet i media, ta fram olika experter som hjälpte till med bevis till rättegången och ge flickan stöd. Till slut dömdes gärningsmannen i Hovrätten.

”Jag är väldigt glad över att vi vunnit priset. Det är otroligt viktigt att de frågor som vi arbetar med får uppmärksamhet. Dessutom är det ett fint erkännande av det arbete som Leila, jag och våra kolleger gör. Jag kan garantera att de 50 000 kr som vi vunnit kommer att kunna användas väldigt väl i vår verksamhet”, säger Azam Qarai, talesperson för Kvinnors Nätverk.

”Jag kommer ursprungligen från södra Afrika och förstår verkligen att uppskatta och älska de fri- och rättigheter som vi har i Sverige. Även i vårt land finns det dock många människor som utsätts för allvarligt våld och förtryck. Jag är väldigt glad att kunna överlämna det första Guldhjulet-priset till Kvinnors Nätverk som driver en hård kamp mot i synnerhet hedersrelaterat våld mot kvinnor och flickor. Det går knappast att tänka sig en mer värdig vinnare av det första Guldhjulet-priset!” , säger Teresa Afonso Leimdörfer, grundare av Guldhjulet.

Share Button