”Oskuld” och underliv

balk


Myt: En tjej som är ”oskuld” har en mödomshinna.

Fakta: Nej! Mödomshinnan finns inte. Den är en myt!

Det som kallas mödomshinna är inte någon hinna utan en krans av slemhinneveck som sitter någon centimeter in i slidan, en slidkrans alltså! Hos en liten flicka kan veckens flikar vara delvis sammanväxta, men i takt med att flickan växer, växer också slidkransen, som ser väldigt olika ut kvinnor emellan.

En del tjejer är rädda för att fysisk aktivitet, som till exempel idrott, cykling och ridning ska kunna få ”mödomshinnan” att spricka. Det är inte sant, helt enkelt för att det inte finns någon hinna som kan spricka!

Ett bra sätt att tänka kan vara att även om man inte haft samlag så måste ju exempelvis mensblod kunna komma ut, och anledningen till att mensblod kan komma ut är för att det inte finns någon hinna som täcker slidan.

Myt: Det går att se om en tjej är ”oskuld” eller inte.
Fakta: Nej! Inte ens vid en gynekologisk undersökning kan en gynekolog avgöra detta.

Alla tjejer ser olika ut i underlivet, både utanpå och inuti. Slidkransen ser olika ut hos olika kvinnor, slemhinnevecken kan vara olika stora och olika tjocka. De försvinner inte utan finns kvar hela livet, även om man haft samlag eller fött barn.

Myt: En tjej som är ”oskuld” blöder vid första samlaget.
Fakta: Nej! De allra flesta blöder ingenting alls vid första samlaget. Det har gjorts undersökningar som visar att bara 30-40% (dvs 3-4 tjejer av 10) blöder första gången.

Om tjejen inte är tillräckligt sexuellt upphetsad, om hon är nervös och spänner sig (vilket är vanligt första gången), eller om killen tränger in för hårt och snabbt kan det hända att det kommer lite blod på grund av småsår och bristningar som då kan uppkomma. Men det beror alltså inte på att någon hinna spricker! Man kan blöda även om man haft samlag flera gånger, om det är så att tjejen inte är tillräckligt sexuellt upphetsad för exempelvis en penetration. Det har alltså inget med ”oskulden” att göra.

I vissa kulturer förväntas mannen visa sin ”manlighet” genom att ”ta brudens oskuld” på ett ganska brutalt sätt, utan att ta hänsyn till om hon är tillräckligt beredd och sexuellt upphetsad. I en del kulturer gifts dessutom flickor bort som väldigt unga, innan de är fysiskt färdigutvecklade. Detta är saker som ökar sannolikheten för att kvinnan/flickan blöder vid samlaget.

Varför är myten om mödomshinnan så seglivad?
Kvinnor har använts – och används fortfarande i vissa kulturer – som handelsvara. En kvinna som är ”oskuld” betraktas då som ”mer värd”. Man vill kunna garantera den blivande maken att bruden är ”oskuld” vid bröllopet. Att hålla liv i myten om mödomshinnan är ett sätt att begränsa och kontrollera kvinnors sexualitet.

Mer information om slidkransen hittar du på RFSU:s sajt!

Könsstympning
Könsstympning är ett annat sätt att begränsa och kontrollera kvinnors sexualitet. Könsstympning innebär att en större eller mindre del av kvinnans könsorgan skärs bort eller på annat sätt skadas. Det kan till exempel vara att hela eller delar av klitoris och ibland hela eller delar av inre blygdläpparna skärs bort. Det händer också att man syr ihop blygdläpparna och bara lämnar en liten öppning för att mensblod och urin ska kunna komma ut. Könsstympning innefattar även så kallad ”prickning” av klitoris med ett vasst föremål.

Könsstympning är förbjudet!
Alla former av könsstympning är förbjudna enligt svensk lag. Det spelar ingen roll om tjejen gett sitt samtycke, det är ändå förbjudet. Det är också ett brott om en person som bor i Sverige medverkar till att könsstympning utförs i ett annat land, även om det är lagligt i det land där ingreppet utförs.

Varför skriver vi ”oskuld” och inte oskuld?
”Oskuld” som ord anser vi vara gammalmodigt, exkluderande och skuldbeläggande. Det anspelar på att man skulle vara i skuld efter att haft samlag. Det är man inte. Sex vid samtycke är något naturligt och har ingenting med skuld att göra. Ordet är också väldigt förknippat med just mödomshinnan och tjejer, det är svårare att definiera hur exempelvis en kille ”blir av med oskulden”. Dessutom är ordet heteronormativt, det vill säga, ett ord som förknippas med killar och tjejer som vill ha sex med varandra. Detta exkluderar människor som vill ha sex med någon av samma kön. Ordet är också exkluderande i den bemärkelsen att sex ska se ut på ett visst sätt – att en kvinna penetreras av en man. Sex kan ju se ut på olika sätt och betyder olika saker för olika människor, det behöver inte innefatta penetration! Sexdebut är ett mer inkluderande ord och som heller inte är skuldbeläggande.

Känner du dig orolig och vill prata med någon?
Du når oss på telefon 020-407040 eller via mail: linna@kvinnonet.net

Share Button